Tehnologija pametnog doma


Tehnologija pametnog doma

Prednosti koje donose pametni sistemi i kako vam pametni sistemi centralnog grijanja i upravljačka tehnologija mogu pomoći da nadogradite svoj dom, povećate nivo udobnosti i smanjite potrošnju energije, pomažući vam da uštedite novac i sačuvate životnu sredinu su velike.

S porastom digitalizacije opet se iznova spominje jedan koncept: pametni dom. Ne postoji univerzalna definicija šta to znači, ali uopšteno se taj izraz koristi da opiše svojstvo s komunikacijonom mrežom koja omogućuje objektima unutar njega međusobno komuniciranje i kontrolu pomoću internetskih uređaja poput pametnih telefona i tableta.

U pametnoj kući, niz različitih uređaja, od pametnih kotlova do rasvjete, može se daljinski kontrolisati, pristupati i nadzirati. Kad je u pitanju grijanje, pametne kontrole kotla omogućuju vam da sa lakoćom upravljate svakog minuta rasporedom grijanja sa svog pametnog telefona ili tableta. Ako ste kod kuće, čak ni ne morate napustiti udobnost stolice da biste uživali u potpunoj kontroli nad grijanjem, a neka tehnologija omogućava jednostavno kontrolisanje svega i kad nijeste kod kuće.

Kako funkcioniše pametni dom

Jednostavno rečeno, pametni dom radi na principu unosa, obrade i izlaza. Najbolji način da se objasni kako to funkcioniše u praksi je upotreba aplikacija za kontrolu grijanja. Svi veći proizvođači već imaju svoje aplikacije, a na tržištu postoje aplikacije koje upravljaju ne samo grijanjem i hlađenjem već i dekorativnom rasvjetom, žaluzinama, prozorima, vlagom, zalijevanjem travnjaka, vremenskom stanicom, nadzornim sistemom, alarmima i još nizom drugih uređaja u kući.

Ulaz: Aplikacija se otvara pomoću pametnog telefona ili tableta. Korisnički interfejs učitava i prikazuje brojne funkcije, uključujući podešavanje željene temperature. Korisnik aplikacije izdaje naredbu dodirom na odgovarajuću upravljačku ploču.

Obrada: Svaki pametni dom ima kontrolni centar pametnog doma - interfejs. Naredba koja je prethodno izdata putem WLAN-a (željena temperatura koju treba dostići) prima i obrađuje ovaj kontrolni centar. Pored WLAN-a, postoje i drugi standardi prenosa kao što su Bluetooth, Z-Wave i KNX za korištenje pametnih kućnih uređaja, od kojih su posljednji ožičeni.

Izlaz: Nakon obrade, naredba se izvršava pomoću izlaznog uređaja. U ovom primjeru, to je sastav grijanja koji dovodi toliko grijane vode do radijatora da postigne željenu temperaturu. Zavisno od korišćenog izlaznog uređaja, korisnik aplikacije može biti informisan i o napretku i rezultatima naredbe.

 

Pratite nas